Търговският маркетинг помага да се продават продуктите. А социалният маркетинг подтиква хората

...
Търговският маркетинг помага да се продават продуктите. А социалният маркетинг подтиква хората
Коментари Харесай

Два типа маркетинг, които учат един от друг

Търговският маркетинг оказва помощ да се продават продуктите. А  общественият маркетинг подтиква хората към деяние - за тяхно добро или за положителното на други. Примамва ги да трансформират нездравословните си привички или да поддържат екологична стратегия, потребна за локалната им общественост, да вземем за пример.

Тези две области на маркетинга до неотдавна обичайно бяха много разграничени. Мейнстрийм маркетинг самодейностите и маркетингът на обществените дела поддържаха общителна, само че дистанцирана връзка. Сега обаче, поради културните преходи и софтуерния прогрес в обществените мрежи, тази разлика се стесни.

Това разяснява в уеб страницата на Huffington Post Майлс Янг от Ogilvy & Mather Worldwide. Текстът му е приспособен от тирада, която той е показал на интернационална конференция по тематиката за обществения маркетинг.

Янг отбелязва, че през 50-те години на 20-ти век психологът-изследвател Дж. Д. Уийб попитал „ Защо не можете да продавате братството по този начин, както продавате сапун? “ и получил отговор, че „ като цяло, просто не може “. Днес, въпреки това, продавачите на сапун имат нещо скъпо, на което могат да научат продавачите на приятелство. И назад.

В три трендове се корени това стопяване на разликата сред двете практики на маркетинга.

Първо, маркетингът през днешния ден е доста по-малко учреден на продажбата, спрямо преди десетилетие . Тогава фокусът на традиционния маркетинг е бил: „ дано да убедим клиентите да купят нашите артикули “. Сега маркетингът е станал надалеч по-насочен към обособената персона. Добрите практики в него са предопределени за построяването на дълготрайна връзка с хората и общностите, които употребяват продуктите и се вълнуват от тях. В тази среда наличието на диалога е това, което е в действителност от голяма важност, не медийните канали, в които се разпростира.

В по-голямата част от предишния век експертите в комерсиалния маркетинг са били обхванати от фикс идея по каналите, твърди Янг. Те са били вторачени в четирите „ p ” на маркетинг микса – продуктът (product), цената му (price), дистрибуцията (place) и промоцията (promotion), като са разделяли промоцията на доста детайли: реклама, връзки с обществеността, пряк маркетинг, потребителски маркетинг и така нататък

Сега към този момент няма парцелиране. Има го единствено въпросът какво да се направи, с цел да проработят дружно тези детайли и функционалности в естетика и дейно. Когато се отстранен границите сред тях и се интегрират, светът се вижда по напълно друг метод.

Разпознавате цената на по-малко съсредоточения в организацията и повече в хората метод. Специалистите в маркетинга на обществени дела имат преднина в използването на този метод на мислене, може би тъй като им се е налагало да вършат повече с по-малко, споделя Майлс Янг.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР